Míra nezaměstnanosti v květnu opět mírně meziměsíčně poklesla a činí 3,5 %. Očištěná data o sezónní vlivy v podobě prací v zemědělství, cestovním ruchu či stavebnictví pak hovoří o tom, že podíl nezaměstnaných osob od začátku roku vesměs stagnuje. To je s ohledem na to, že se ekonomika pohybuje jen těsně nad úrovní recese, dobrá zpráva.

Pracovních míst více než nezaměstnaných

Trh práce je i přes zapojení desítek tisíc lidí z Ukrajiny nadále vyčerpaný. Uchazečů o zaměstnání bylo na konci května 245 tisíc, což je o 7,5 tisíce méně než v dubnu. Naproti tomu je registrovaných volných pracovních míst hned 285 tisíc, když meziměsíčně došlo k nárůstu o více než tisíc dalších neobsazených pozic.

Celková čísla tak ukazují, že rok staré černé scénáře o krachu tisíců firem a skokovému nárůstu nezaměstnanosti se nenaplnily. Naopak aktuální výhled spíše vypadá na to, že celoroční míra nezaměstnanosti bude letos na úrovni 3,7 %, což je nejen v celoevropském kontextu skvělé číslo.

Reálný růst mezd se dostaví příští rok

V 1. letošním čtvrtletí rostly mzdy v nominální hodnotě meziročně o 8,6 %. Dvouciferným procentuálním tempem byly zvýšeny mzdy v odvětvích energií, veřejné správě či těžbě. Průměrná mzda pak činí 41 265 Kč. Mediánová, kdy polovina zaměstnanců v ekonomice má více a polovina méně, je 34 741 Kč.

 

Celoroční růst nominálních mezd se letos očekává na úrovni 9 %. Reálné mzdy, tedy po zohlednění inflace, však i letos zřejmě poklesnou, i když výrazně méně než loni. Návrat reálných mezd do kladných hodnot nastane příští rok, kdy by mělo tempo růstu inflace zvolnit k nižším jednociferným hodnotám.